Rookmelder plaatsen
Het plaatsen van een rookmelder is erg verstandig voor het geval er brand in uw woning uitbreekt. Op het moment dat er rook ontstaat in uw woning, gaat de brandmelder af. Nog geen rookmelder in huis of is uw rookmelder aan vervanging toe? Laat voor u eigen veiligheid direct één of meerdere rookmelders installeren door een expert uit uw regio!
Start nu uw gratis offerteaanvraag!
U ontvangt dan gratis en vrijvlijvend prijsopgaven van elektriciens uit uw regio die snel en vakkundig een rookmelder bij uw komen plaatsen. Vooral in de nacht is het belangrijk dat u een rookmelder heeft, omdat driekwart van de branden in de nacht plaatsvindt. p deze pagina leest u meer over het plaatsen van rookmelders en de verschillende types.
Beste plek voor een rookmelder
U vraagt zich vast af wat de beste plek is voor een melder. Op het plafond of aan de muur? En moeten ze ook op plaatsen als de keuken en zolder? We raden u aan om een rookmelder te plaatsen in alle ruimtes waar u langs moet om uw huis te verlaten. Wilt u helemaal veilig zijn, dan kunt u het beste ook in de slaapkamers en op zolder een brandmelder plaatsen. U kunt het beste de rookmelder aan het plafond ophangen omdat rook opstijgt en zich boven in een ruimte verzamelt.
Plaats de brandmelder waar mogelijk in het midden van de ruimte, op 50cm van elke muur. Het is ook mogelijk om uw brandmelder op de muur te bevestigen, maar ophangen aan het plafond is beter. Mocht u er wel voor kiezen om de melder aan de muur te plaatsen, zorg er dan voor dat deze op circa 15 centimeter van het plafond zit. Voor de meeste rookmelders geldt dat binnen een cirkel van 15 meter doorsnede het ophangen van één rookmelder voldoende is.
Wanneer u een schuin dak heeft dan dient de rookmelder op zolder op ten minste 60 cm lager dan de nok te hangen. Het wordt afgeraden om rookmelders te plaatsen in de keuken, garage of badkamer, in verband met stof en vocht.
Soorten rookmelders
Een elektrode vangt de deeltjes op zodat er een stroompje loopt tussen twee elektroden. Als er rook is dan worden de geladen deeltjes verstrooid en neemt de stroom tussen de elektroden af waarna het alarm afgaat. Een optische rookmelder zendt een lichtbundeltje uit, deze wordt door een lichtgevoelige cel opgevangen.
Het gebruik van deze melder wordt meestal niet geadviseerd omdat een brandmelder op een andere locatie dan een koolmonoxidemelder geplaatst moet worden. Er zijn ook hittemelders verkrijgbaar, de hittemelders gaan af bij hitte in plaats van bij stoom of rook. Dit maakt ze geschikt voor plaatsing in de badkamer of keuken. Ook zijn verschillende rookmelders koppelbaar, daarover later meer.
Stappenplan: zelf rookmelder plaatsen
Wilt u zelf een rookmelder plaatsen? Het ophangen van een brandmelder is niet heel moeilijk. Er zijn verschillende manieren om een brandmelder te plaatsen. Het ophangen kan met zelfklevende rookmeldertape, met een magneetmontageset of zoals in dit stappenplan met pluggen en schroeven.
Stap 1: allereerst moet u de brandmelder openen, hiervoor klapt u het deksel van de melder. Houd deze tegen het plafond aan en teken de gaten waar u wilt boren af.
Stap 2: met een steenboor boort u vervolgens gaten van 6 mm, steek hier de pluggen in. Met een schroevendraaier schroeft u de brandmelder vast.
Stap 3: u plaatst nu de batterij in de houder en sluit u het deksel.
Stap 4: tot slot controleert u met de testknop of de rookmelder werkt.
Wat is een koppelbare rookmelder?
Indien u altijd alle deuren in uw huis sluit, dan kan het voorkomen dat u een brandmelder niet of niet op tijd hoort bij het afgaan, vooral wanneer deze beneden afgaat en u zich op zolder bevindt. Het kan dan verstandig zijn om rookmelders te plaatsen welke koppelbaar zijn.
Zoals de naam al zegt zijn de melders voor het ophangen koppelbaar met elkaar. Op het moment dat 1 rookmelder afgaat, gaat het alarm van alle rookmelders af zodat u altijd bent gewaarschuwd in welke ruimte van het huis u ook bent. Ideaal is dat de meeste koppelbare rookmelders draadloos koppelbaar zijn.
Een nadeel van deze systemen is dat ze lastiger uit te schakelen zijn. Vraag onze elektricien naar de prijzen, de veiligheidsnormen en of deze rookmelder geschikt is bij u thuis.
Wat te doen als de brandmelder afgaat?
Op het moment dat de brandmelder piept is het belangrijk om rustig te blijven. Waarschuw alle bewoners en kijk of er brand is. Mocht er brand zijn, verlaat het huis dan zo snel mogelijk. Rook stijgt op en laag bij de grond is meer zicht en zuurstof, dus houd uw hoofd zo laag mogelijk bij de grond. Gebruik nooit een lift en bel 112 op het moment dat u veilig bent. Mocht het om een klein brandje in uw huis gaan, dan is het een mogelijkheid om te blussen met water.
Het is belangrijk om dit niet te doen wanneer er vet of olie in het spel is. Het kan ook zo zijn dat de brandmelder piept zonder dat er rook is. Zo’n vals alarm kan bijvoorbeeld komen op het moment dat spuitbussen worden gebruikt in de nabijheid van een rookmelder. Probeer dan de rook weg te wapperen. Mocht dit niet helpen dan zit er niets anders op dan de melder uit elkaar te halen zodat u de batterij er uit kunt halen. Negeer een brandmelder in ieder geval nooit.
Batterij brandmelder vervangen
Er brandt of knippert een groen en rood lampje op het moment dat de melder normaal werkt, de batterij vervangen is op dat moment niet nodig. Wanneer de rookmelder repeterend kort piept, dan begint de batterij van de melder leeg te raken.
U kunt dan het beste direct de batterij vervangen. U doet dit simpelweg door de deksel te openen en een nieuwe batterij in de batterijhouder te doen. Vergeet niet dat u de melder na het openen direct weer moet ophangen na het batterij vervangen.
Rookmelder nodig? Vergelijk gratis prijzen!
Heeft u twijfels over het ophangen en plaatsen van een rookmelder? Weet u niet hoe u de brandmelders koppelbaar maakt en wilt ook noodverlichting laten plaatsen? Twijfelt u of u de melders het beste aan de muur in de zolder moet plaatsen en of de keuken ook een brandmelder nodig heeft? Of is er storing en piept uw brandmelder constant zonder dat er brand is?
Dan is het verstandig om direct een elektricien in te schakelen! Start nu uw gratis offerteaanvraag!